Reizen met contactlenzen

Voor je het weet is het weer tijd voor de zomervakantie. Daarom geven we je graag tips over waar je rekening mee moet houden wanneer je met contactlenzen op vakantie gaat.

Lenzenvloeistof in je handbagage

Lenzenvloeistof vliegtuig? Mag dat? Ja hoor, zolang het maar niet in een flesje van meer dan 100 ml stopt. In het vliegtuig heb je last van een lage luchtdruk waardoor je huid en ogen sneller kunnen uitdrogen. Hierdoor hebben lenzendragers vaker last van geïrriteerde ogen tijdens het vliegen. Daarom is het verstandig om lenzenvloeistof mee te nemen in het vliegtuig. Zo kun je af en toe je lenzen uitdoen om je ogen te laten ontspannen. Of doe voor de zekerheid een bril op.

Pas op met zwemmen

Veel mensen vragen zich af of je kunt zwemmen met lenzen. Het is op wel mogelijk om te zwemmen met lenzen, maar we adviseren om het te doen. Ten eerste is de kans natuurlijk groot dat je je lenzen kwijtraakt. En dan vooral bij harde lenzen is dit risico groot, omdat deze op het vochtige laagje van je oogbol drijven. Verder kan zout water in je ogen ervoor zorgen dat je lenzen losser komen te zitten. Maar het grootste risico is dat je infecties en ontstekingen kunt oplopen aan je ogen. Dit komt doordat in het water bacteriën, micro-organismen en chemicaliën kunnen zitten. Het water maakt van zachte lenzen een soort spons die daardoor gemakkelijk de gevaarlijke stoffen kan opnemen. Zolang je de lenzen dan niet uit doet, blijft je oog ermee in contact. En op deze wijze neemt de kans op een infectie toe.

Wij adviseren om je lenzen uit te doen voordat je gaat zwemmen. Mocht je toch wel graag willen zwemmen met lenzen, dan raden wij aan om te kiezen voor daglenzen. Dit soort type lenzen kun je na het zwemmen meteen weggooien. Hierdoor blijven je ogen ook niet in contact met de bacteriën. Wel raden we je aan om na het zwemmen je ogen grondig schoon te maken. Wil je de hoeveelheid water in je ogen tot een minimum beperken? Dan kun je ervoor kiezen om een zwembril te dragen. Hou er rekening mee dat er wel altijd wat in de bril terecht kan komen.

Bescherm je ogen tegen de zon

Om je huid te beschermen tegen de zon gebruik je zonnebrandcrème. Dat is ondertussen wel bij de meeste mensen bekend. Maar wat nog vaak vergeten wordt is dat het voor je ogen net zo belangrijk is om ze tegen de zon te beschermen. Naarmate we ouder worden gaat ons zicht achteruit. Uit onderzoek blijkt dat een van de belangrijkste oorzaken blootstelling aan Uv-straling is. Daarnaast kun je door de zon ook ernstige oogaandoeningen oplopen zoals cataract ofwel staar. Het blijkt uit onderzoek dat één op de vijf gevallen van staar is veroorzaakt door de zon.

Zorg er daarom voor dat je op vakantie een goede zonnebril neemt die Uv-straling kan weren. Ook kun je je ogen extra beschermen door een pet of hoed met brede randen op te zetten. Tot slot kun je ook zoveel mogelijk in de schaduw blijven.

 

About feestje78

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *