Vakantiehuis kopen; waar moet je aan denken?

Steeds meer mensen willen van hun droom de realiteit maken; namelijk een vakantiehuis kopen. Nu de crisis voorbij is, spreekt dit idee steeds meer mensen aan. Ben jij één van hen? Bedenk dat het belangrijk is om met een aantal zaken rekening te houden.

Woonlasten

Elk huis brengt kosten met zich mee. Dus ook een vakantiewoning. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten en de inrichting van de woning. Daarnaast betaal je dubbele woonlasten (gas, water, elektriciteit, gemeentelijke heffingen). Veel mensen verhuren hun huis, als zij er niet zijn, om de kosten te drukken. Op de inkomsten uit verhuur betaal je geen belasting. Belangrijk: dit is alleen van toepassing als je zelf ook af en toe in het huis woont. Als je de woning alleen verhuurt, dan word je beschouwd als ondernemer en moet je btw betalen. Verder is het van belang om te weten dat een tweede hypotheeklening van de bank voor een vakantiewoning, niet aftrekbaar is. Daarom is het beter om je eigen vermogen te gebruiken bij de aankoop van een vakantiehuis.

Belasting

Sinds dit jaar bedraagt het vrijgesteld vermogen 25.000 euro. Dit betekent dat als jouw vermogen door het vakantiehuis dit bedrag overstijgt, je hier belasting over moet betalen. Woon jij er meer dan drie maanden per maand, dan betaal je forensenbelasting. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de WOZ waarde van het huis of het wordt bepaald door de gemeente.

Locatie

Als je een tweede woning gaat kopen, dan is de locatie van belang. Koop je een vakantiehuis in Nederland of juist in het buitenland? Wil je dat de woning in een vakantiepark staat of juist niet? Beide opties hebben voor- en nadelen. Als de woning in een vakantiepark staat, dan komen er vaak kosten bij. Denk aan kosten die je betaalt aan het park, maar ook onderhoudskosten. In sommige parken moet je ook mee betalen aan de onderhoud van het zwembad.
Kortom, het is van belang om je van te voren goed te laten informeren over dit soort kosten. Mocht u een kavel tot uw beschikking hebben om te bouwen, dan zijn er ook duurzame alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame houten huis.

Spreekt een vakantiehuis in Nederland jou niet aan? Wil je liever een woning in het buitenland? Laat je dan goed informeren over de regels en wetten van het land of de regio. En bedenk: bij een recreatiewoning kopen komen kosten bij kijken. Onderhoudskosten van de woning zelf, of de tuin en het zwembad. Om deze kosten te verminderen kan je de woning verhuren. Dat is een interessante manier om rendement te maken op jouw investering. Als je dit van plan bent, dan is het verstandig om rekening te houden met de ligging van de woning en het type woning. Dit zijn factoren die bijdragen aan het rendement. Mocht de woning slecht bereikbaar zijn of in slechte staat, dan is de kans klein dat jij veel rendement zal behalen.

Informeren

Een fout die veel mensen maken, betreft dat zij zich niet laten informeren over de plaatselijke regels. Laat je daarom adviseren door iemand die veel kennis heeft van het land of de regio. In sommige landen betaal je bijvoorbeeld lokale belasting op de boekwinst bij de verkoop van een huis. Als je hier niet van de op de hoogte bent, dan kan dit een vervelende verassing zijn.

 

About feestje78

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *